Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

οι Ασκήσεις του Κύκλου



Σχεδιαστική ανασύνθεση του Δημήτρη Δημόπουλου

     
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1) Σημείο – Γραμμή –  Σχήμα – Χρώμα - Επιφάνεια
2) Μέτρο – Ρυθμός   -  Αναλογία.
3) Σύνθεση
4) Σχέδιο. (κατασκευαστικό – αναλυτικό)
5) Αρμονικές χαράξεις.
6)Παιδαγωγικό σημειωματάριο Πολ Κλέε.
    (Από το έργο και την διδασκαλία σύγχρονων καλλιτεχνών : Β. Καντίνσκι –  Κ. Μάλεβιτς – Π.     Μόντριαν – Ν. Γκάμπο - Π. Κλέε  -  Γ. Ίττεν. - Α. Ματίς – Χ. Μουρ – Λε Κορμπυζιέ – Αντ           Ραϊνχαρτ -   Σολ Λε Ουίτ -   Ρ. Μόρις  -  Δ. Καλαμάρας κ.α)


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ  ΜΑΘΗΜATA
 Α) ΣΧΕΔΙΟ

Σχέδιο 1.
Ασκήσεις ρυθμού
Ασκήσεις αντιθέσεων
Τονικές κλίμακες(κίνηση από το άσπρο στο μαύρο και αντίστροφα)
Βασικές μελέτες ελεύθερης  φόρμας.
Βασικές μελέτες γεωμετρικής  φόρμας.

Σχέδιο 2.

Μελέτη φύσης:
      Α)  Μελέτη φωτεινού – σκοτεινού:
Φωτο - σκιαστική μελέτη φυσικών μορφών,
Φυτά – πέτρες -  ξύλα – πετρώματα - κρύσταλλοι, κ.α.
Φωτο - σκιαστική μελέτη μορφών από το δομημένο περιβάλλον
Αντικείμενων καθημερινής χρήσης, βιομηχανικών  αντικείμενων κ.α

Β)  Σχεδίαση  - Μελέτη ανθρώπινης μορφής.
      Γυμνό:  αναλογίες – κίνηση – ρυθμός.
      Σπουδή προσώπου:  αναλογίες - δομή
      Φωτο - σκιαστική μελέτη ανθρώπινης μορφής (γυμνού – προσώπου). 
 Β) ΧΡΩΜΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Χρωματική θεωρία: (Γκαίτε - Π. Κλέε -  Γ. Ίττεν. -  Β. Καντίνσκι)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ  ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ασκήσεις κατανόησης  της θεωρίας.
Χρωματικές μελέτες με διάφορα υλικά. (Ακουαρέλλες – ακρυλικά – λάδια – σκόνες. κ.α)
Χρωματικές μελέτες από την  φύση.
Μελέτη υλικών

 Γ)   ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ


  ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1)    «Η Τέχνη και ο Χώρος». Martin Heidegger
2)    «Ο Χώρος». Φυσικά Αριστοτέλους
3)    «Έννοιες και ιδέες του χώρου τον 21ο αιώνα»


Τριάντα τόσους άξονες έχει ο τροχός αλλά γίνεται χρήσιμος από την κεντρική του τρύπα. Πλάσε κα­νάτι με πηλό, χρήσιμο είναι το εσωτερικό κενό του. Σπίτια δεν είναι τα ντουβάρια μα ο άδειος χώρος που εκείνα περικλείουν. Έτσι αναγκαίο εί­ναι το φανερό και χρήσιμο το αδήλωτο.

Λάο Τσε: Το βιβλίο του λόγου και της φύσης

 «Να σχεδιάζετε ένα πράγμα έχοντας στο νου σας το επόμενο ευρύτερο πλαίσιο του - μια καρέκλα σε ένα δωμάτιο, ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι, ένα σπίτι σε ένα περιβάλλον, ένα περιβάλλον σε έναν ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό».
Έερο Σααρίνεν 
    (Φιλανδός αρχιτέκτονας  και σχεδιαστής προϊόντων του 20ού αιώνα).

Ο Γιώργος Σεφέρης, επέλεξε ως μότο στο ποίημά του "Η Στέρνα" τα ακόλουθα λόγια του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου:


Βρέθηκα στην ανάγκη να βάλω το νοσοκομείο του Δον Χουάν Ταβέρα με τη μορφή μοντέλου, γιατί όχι μόνο ερχότανε να σκεπάσει την πύλη του Βισάγκρα, αλλά και ο θόλος του ανέβαινε με τρόπο που ξεπερνούσε την πόλη· κι έτσι μια που το 'βαλα σα μοντέλο και το μετακίνησα από τον τόπο του, μου φαίνεται προτιμότερο να δείξω την πρόσοψή του παρά τις άλλες του μεριές. Όσο για τη θέση του μέσα στην πόλη, φαίνεται στο χάρτη.


Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

 «O άνθρωπος έχει ανάγκη χώρο, φως και τάξη ακριβώς όπως έχει ανάγκη το                 ψωμί και ένα μέρος για να κοιμηθεί».

Λε Κορμπιζιέ  (Τσαρλς Εντουαρντ Zανερέ Γκρι)

«Αν αντικρίσω μια γυναίκα στο απέναντι πεζοδρόμιο τη βλέπω πολύ μικρή και νιώθω την έκπληξη που προκαλεί μια μικρή μορφή καθώς βαδίζει στο χώρο. Στη συνέχεια, βλέποντάς την όλο και μικρότερη, το οπτικό μου πεδίο γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Βλέπω έναν τεράστιο χώρο επάνω και γύρω από τη γυναίκα, σχεδόν απέραντο»
Αλμπέρτο Τζιακομέτι

Ακόµα,  ασφαλώς υπάρχει και ο χώρος κάπου, πλην  όµως δεν υπάρχει σε χώρο, αλλά  ως  το  πέρας  -  όριο σ’ αυτό που έχει όρια.
Διότι σε χώρο δεν είναι το κάθε ον, παρά µόνο το σώµα  που έχει τη δυνατότητα της  κίνησης.

« Χώρος» Αριστοτέλους Φυσικά Γ - Δ

Ασκήσεις  Σχεδίου  - Χρώματος
με αφορμή τα παραπάνω αποσπάσματα

            Δ) ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ.

            Ε) ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.


Η αξιολόγηση - βαθμολογία σας καθορίζεται  από την συμμετοχή, την συνεργασία, την παρουσία, τον διάλογο που αναπτύσσεται με αφορμή το προσωπικό σας έργο και από το ενδιαφέρον σας για τα μαθήματα του κύκλου. Η αξιολόγηση λειτουργεί ως αυτοαξιόλογηση και ετεροαξιολόγηση από παριστάμενους και τους συντονιστές



Ασκήσεις εμβάθυνσης για την αλληλεπίδραση των τεχνών

1. Κολάζ διερεύνησης ορίου (χαρτιά δύο διαφορετικών τόνων: μαύρο-άσπρο, κομματιάζονται με το χέρι σχεδιάζοντας ένα θέμα εκ του φυσικού).
2. Χάρτης της Φλώρινας (σχεδιασμός τοπίου επί χάρτου/κάτοψη/ και εκ του φυσικού/πρόσοψη/ ελεύθερο εικαστικό υλικό ή μέσο).

3. Με αφορμή την ιστορία του υπολοχαγού του Ζαπάτα, Φορτίνο Σαμάνο μαζέψτε πληροφορίες και οργανώστε τις με όποιο εικαστικό υλικό ή μέσο σας ενδιαφέρει, συσχετίζοντας το με το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Σχετικά link:


4.Κοινωνική ιστορία της Φλώρινας (Φωτογραφικό αρχείο Συλλόγου «Το Βαρόσι»). Επιλέξτε μια φωτογραφία από το αρχείο και αναβιώστε σχεδιαστικά ή εικαστικά τα στοιχεία της έρευνάς σας (Υπεύθυνος: Γρηγόρης Χατζηλάμπρου, τηλ. 6974-722748 ) /ελεύθερο εικαστικό υλικό ή μέσο/.
5. Αναζητήστε όποια πληροφορία συμπίπτει με τα ενδιαφέροντα σας  στα Γενικά αρχεία του κράτους στην Φλώρινα Αβερωφ 36 στον ποταμό Σακουλέβα. Πραγματώστε εικαστικά την πληροφορία που ανακαλύψατε με όποιο τρόπο και μέσο θέλετε.
6. α) Ιστορία ενός σκύλου, του Εμμανουήλ Ροϊδη.β) Hatchiko-Η ιστορία ενός σκύλου, η ταινία.  ( Ιστορία που θυμίζει Hachiko – Απελπισμένος σκύλος αναζητά καθημερινά το αφεντικό του [βίντεο])
Άλλη επιλογή "Ο ΣΚΥΛΟΣ"του  Νίκου Labot, (20') Παραγωγή 2009. Σχεδιάστε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτές τις τρεις ιστορίες./ελεύθερο εικαστικό υλικό ή μέσο.
7. «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου. Διαβάστε το βιβλίο και αποδώστε εικαστικά ένα από τα διηγήματα (Προαιρετική και η εικονογράφηση) /ελεύθερο εικαστικό υλικό ή μέσο/.
8. “Νοσταλγία” σε σκηνοθεσία του Αντρέι Ταρκόφσκι. Δείτε την ταινία σχεδιάζοντας ταυτόχρονα συνειρμικά σχέδια. Επιλεξτε αν θελήσετε το Sayat Nova, σε σκηνοθεσία του Sergei Parajanov (Σεργκέι Παρατζάνοφ). Δείτε την ταινία και αποτυπώστε εικαστικά την ποιητική ομορφιά.Φιλμογραφία & παραπομπή στο Σμιλεύοντας το Χρόνο_Ταρκόφσκι
9. Στερίκας Κούλης, Κωστάκης Λούστας ζωγράφοι,Δημήτρης Καλαμάρας γλύπτης μια γενία καλλιτεχνών που καθόρισε την εικαστική Φλώρινα. διαλέξτε έναν από αυτούς η και όλους και συνομιλήστε μαζί τους εικαστικά /ελεύθερο εικαστικό υλικό ή μέσο/.
10. Μίλτος Σαχτούρης: Το ποίημα του «H Αγία Χ» από την συλλογή "εκτοπλάσματα 1986", Διαλογιστείτε σχεδιαστικά από την ανάγνωση του ποιήματος.
11. Igor Stravinsky «Η ιεροτελεστία της άνοιξης», ο Στραβίνσκι εικονογραφεί μουσικά τη γέννηση του σπόρου. Αφεθείτε στη μουσική του και σχεδιάστε αντανακλαστικά με πολλά και ολιγόλεπτα σχέδια.Χορογραφία της Pina Bausch. Επίσης Διαβάστε τους στίχους, ακούστε την μουσική και το τραγούδι των  Black Sabbath στο : Changes, σχεδιάστε εξ αφορμής του!'

12. Μοντέλο Εκ του φυσικού σχεδιαστική και χρωματική μελέτη χωρικής σχέσης ανθρώπινης φιγούρας με τον χώρο.

13. Κωσταντίνος Καβάφης: α) Ενδύματα ένα από τα τρία πεζο-ποιήματα του ποιητή. Αναστοχαστείτετην σημασία του χρώματος και επιδείξετε ποιητικά τρία ενδύματα από την ντουλάπα σας. Ή

     β)Ζωγραφισμένα ένα ποίημα του ιδίου.(Ανάγνωση από τον Μίμη Σουλιώτη) Ο ποιητής αδυνατεί να ζωγραφίσει.Ζωγραφίστε ή γράψτε την συνέχεια του ποιηματος. 


14. Παρουσιάστε δύο Project από άλλες δραστηριότητες σας στην Σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου